#făunbinețării: trimite-i în pulă.

câteva caveat-uri, pentru smartăși.

a. noi toți scrim pentru a fi citiți. tot așa cum deschidem gura pentru a fi auziți. blogul e un fel de ieșire la pivă, în care speri să îi convingi pe interlocutori că tu le știi și le înțelegi pe toate mai bine. toți comentatorii, evident, știu și înteleg mai bine. succese.

b. am tot evitat să scriu despre alegeri pentru că (1) nu știam până la urmă pentru cine o să votez și (2) mă tot autocenzuram, ca să nu supăr vreun prieten consilier, vreo rudă dedicată sau vreun viitor contact care să-mi trebuiască. cu (1) înclinam și cred că votam pînă la urmă pldm pentru că chiar de bem la aeroport, aveau echipă și erau #răulcelmaimic care trecea în parlament. cu (2) am decis că între prieteni și valori, aleg în ce cred.

***

amu câteva gânduri după inițiativa cec-ului de azi de a-l exlude pe usatîi pentru nuș ce tranzacții dubioase. cu 3 zile nainte de alegeri.

1. puțin contează, pentru mine, ce va decide curtea de apel. pentru că pentru mine contează că

2. la noi așa-i o situație că procuratura, miniștrii, judecătorii, presa (cu foarte puține excepții), curtea constituțională (da! chiar și ei! :)) sau cec-ul, în special, nu glăsuiesc dacă nu li se spune ce să glăsuiască. dar precis din capu lor nu scot scântei așa de mari, ca decizia de azi a cec-ului.

3. dacă guvernu sau partidele aflate la guvernare în ultimii 4 ani se tem de un gasterbaiter și populist ca usatîi astfel încât ajung la astfel de manevre cu 3 zile nainte de alegeri, înseamnă că (a) au o echipă de consilieri, pi-ar-șici și analiști de-a sula că până acum nu au făcut nimic; (b) nu au coaie ca să lupte, democratic, contra unui alt partid și candidat.

4. dacă în 2009 voronin dădea indicații ca toate partidele pro-europene, #răulcelmic de astăzi, să fie descalificate pentru vreun motiv acolo (ele sunt și se găseau și atunci), toți acei care azi ne roagă să #facemunbinețării – cred că nu aveau să se bucure sub musteți. aveau să iasă, cum au și ieșit, pe piață și să ceară democrație, alegeri libere și valori europene. azi, pentru că usatîi sau patria nu pledează pentru ce vor ei – e ușor să zici ”ura, blea!” și să mergi înainte spre europa, vor alții sau nu. mâine, poate, va fi invers și atunci #mânamoskovei ne va scoate în stradă, cu flaguri europene și alte strigături de anulnou. mai țineți minte #libertatecubreacov, nu?

5. e mai ușor să faci campanie pe frică și hate campaigns contra altora, decât să explici poporului de ce anume tu. votul meu, până la urmă, trebuie să fie pentru cineva și nu împotriva altcuiva. nu eu trebuie să-mi fărâm mințile încercând să-mi explic de ce să trec peste instincte de a nu-i vota ca să-i votez până la urmă. Și pur si șimplu să-mi spui ”pentru că Europa” tot nu merge.

6. de aia astăzi am decis că #alegbrega. pentru că dacă înainte mă mai frământau gânduri că nu a trece și s-a împărți votul meu și la #răimaimari, așa cum ai noștri au grijă ca acești #răimaimari nici să nu ajungă pe buletine, dispare și acest risc. Iar pentru partide pro-europene, fără valori europene și fără de coaie – eu nu vreau să votez. Ia mai duceți-vă, dragilor, în pulă. cu tot cu șefii voștri, valorile, spoturile și manevrele democratice nainte de alegeri. fix în pulă.

**

pupici muritorilor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: