despre Eliade, bani şi educaţie! Foc!

eliade

Răsăriţi din foc de conştiinţă,
Din duruta neamului credinţă,
Fii din Decebal şi Ştefan Vodă,
Noi vom înălţa Moldovan-n odă!

Imnul Liceului ‘’Mircea Eliade’’

Scriu ca fost eliadist. Scriu, de asemenea, ca fecior al unei profesoare de la Eliade. Scriu, într-un final, pentru că îmi pasă de liceul Mircea Eliade şi de toată zarva asta făcută în ultimele zile cu privire la plăţile neformale.

Pe timpul meu tot a fost Fundaţie. Tot se strângeau bani. Benevol-nebenevol (ştiţi voi..), dădeau toţi. Se făceau excepţii pentru cei cu un singur părinte sau care chiar nu puteau. Ce se făcea cu banii ceia – nu se prea ştia. O parte la sigur se ducea la adaos pentru salariile profesorilor. Restul – întuneric. Aşa era atunci şi nu era bine. De aia au şi venit schimbările ce au avut loc la Eliade: Fundaţia a fost închisă, fostul director, benevol-nebenevol, a plecat şi s-a deschis o altă filă din istoria liceului.

Am să scriu despre două chestii. Prima, de ce eu consider că trebuie să existe Fundaţie care să colecteze bani de la elevi/părinţi. A doua, despre cum trebuia de anunţat şi comunicat această fundaţie şi rolul ei.

 1. 1.       De ce trebuie Fundaţie

Maică-mea lucrează la Eliade de 24 de ani. Profesoară de biologie. Are un salariu de 2400 de lei pe lună. Asta cu grad superior. Se primeşte cam câte o sută de lei pentru fiecare an lucrat acolo. Maică-mea are de asemenea o sumedenie de copii premiaţi la toate olimpiadele de biologie care există. Dar aici nu-i despre maică-mea. E despre liceul Mircea Eliade şi performanţele care le are acest liceu în toată perioada sa de existenţă. Cele mai mari note la BAC din anii trecuţi pe toată ţara? Eliade. În top 3 la cele mai multe premii şi medalii de la toate Olimpiadele la care participă ai noştri copii din Moldova? Eliade.

Părinţii care îşi trimit odraslele la Eliade nu o fac pentru că liceul e în sectorul lor. Sau pentru clasele super dotate, calculatoarele super noi sau terenul de sport acoperit. Acestea nu sunt acolo. Ei îşi trimit copiii acolo pentru că acolo, spre deosebire de multe alte şcoli şi licee din ţară, se mai face carte. Nu toţi (sunt uscături în fiecare pădure) şi nu tot timpul, dar comparativ – se face carte mai bine decât în altă parte. Iar cartea o fac profesorii. Profesori buni.

Ca să atragi, an de an, cei mai buni profesori sau ca sa îi ţii, an de an, pe cei mai buni profesori – trebuie să îi stimulezi. Şi vrei nu vrei – salariile de la stat nu sunt îndeajuns de stimulante. Liceele private îi ademenesc încontinuu şi le propun mai mult. Unii se duc, că trebuie şi ei să trăiască. Alţii aleg să stea. Şi speră la un adaos.

Ca să creezi din copiii care vin la tine nu numai kiborgi intelectuali, dar şi niste fiinţe mai complete – treubie să le oferi condiţii. Sală de sport, duş după sport, toalete decente, calculatoare performante, cărţi în bibliotecă, nişte evenimente culturale organizate, etc. Toate astea cer bani. Statul nu dă bani. Statul nu dă bani, precis, pentru aşa ceva.

 1. 2.       Cum trebuie să funcţioneze Fundaţia?

E păcat ca toată zarva asta s-a făcut fără a întreba sau a contacta pe cineva din administraţie. Ştiu ei ceva? Aparent ştiu, chiar dacă Fundaţia nu e administrată sau în vre-un fel legată de cei ce lucrează la Eliade. Fundaţia e o iniţiativă a părinţilor, cu un consiliu de coordonare tot alcătuit din părinţi, care operează ca un trust-fund pentru liceu. Directorul şcolii a organizat şi continuă să participe la ore-de-clasă la care sunt invitaţi toţi părinţii în care li se explică ce e cu fundaţia asta, pentru ce e, cine e în fruntea ei, ce o să se întâmple cu banii. Dacă la cineva a ajuns doar foaia cu câţi bani trebuie de dat, e păcat şi demonstrează că mai este de lucru la nivel de comunicare.

Ţinând cont de punctul 1, cam aşa aş fi văzut eu apariţia, justificarea şi comunicarea acestei Fundaţii:

–          Pe site-ul liceului să fie publicat anunţul despre întemeierea Fundaţiei, cine e în consiliu, statut şi cine v-a administra fundaţia (Preşedinte şi Contabil – care trebuie să fie, evident, remuneraţi şi să fie responsabili juridic, în caz de probleme)

–          Să fie clar stipulat care sunt intenţiile fundaţiei: câte % se vor duce la profesori, câte % se vor duce în reparaţii sau construcţii, câte % vor constitui administrarea fundaţiei, etc etc.

–          Să fie pus, lună de lună, lista cheltuielelor.

–          Să fie anunţate tendere pentru orice achiziţii (calculatoare, cărţi sau reparaţii)

–          Să fie clar stipulat că nu există nici o obligaţie de a achita. Că se recomandă, ar fi binevenit şi că, chiar, se roagă frumos.

Pentru că într-un final, să vrei ca plodul tău să înveţe în condiţii normale cu mega-profesori înseamnă să accepţi şi tu să faci nişte sacrificii. De 260 de lei pe lună. Adică de 6.7% din salariul mediu pe economie. Sau mai mult, sau mai puţin (Eliade nu e primul liceu cu Fundaţie – cam toate au). Pentru că, într-un final, să declari război plăţilor informale înseamnă să declari război educaţiei copiilor tăi. Să aştepţi ca statul să îţi ofere cea mai bună educaţie şi cele mai bune condiţii cât tu stai pe margine şi strigi în gura mare cât de nedrepţi sunt profesorii plătiţi cu 2400 de lei pe lună pentru că, Doamne, vor mai mult – e…de fapt…pur moldovenesc. Să pui şi tu umărul, să îţi doreşti un copil mai educat, mai dezvoltat, mai fericit, cu contribuţia ta de 7% din salariul tău e… greu de imaginat pentru ai noştri.

4 comments
 1. Domnilor de la Ministerul Educaiei ! Nu credeţi că suntem chiar atât de proşti să nu pricepem de unde bate vântul .Chiar îmi e milă, cât necaz şi chin, iar Liceul “Mircea Eliade” încă se ţine pe picioare, dar nu pierdeţi speranţa, se mai poate încerca cu dust, cu pesticide…

 2. FGH said:

  Sa zicem, ca nu chiar 2400 lei, deoarce, avind grad didactic superior, dna Cotruta mai are 50 % la salariu, adica deja e 3600. Plus vechimea in munca, care de-asemenea este 20 % din 3600 lei. Plus daca mai este diriginte, inca 150 lei. Plus controlul caietelor. adica la vre-o 5000 lei se aduna. Plus, un salariu anual (al 13-lea).
  Plus, doua luni de vacanta (62 zile), vara (in cel mai indicat anotimp pentru concedii). Mai cunosti alti bugetari cu asa facilitati?
  Plus lucrul zilnic care dureaza pina la ora 14.00 (aproximativ). Plus, de regula, o “zi metodica” pe saptamina, adica zi libera de serviciu!

  PLUS – DNA COTRUTA A ALES BENEVOL SA VINA IN INVATAMINT, CUNOSCIND APRIORI TOATE “REGULILE JOCULUI” DIN SISTEM !!!

  Deci, te rog, mai putina lamentare!

  Sunt de-acord cu punctul 2.
  Dar cred ca nu esti naiv si intuiesti consecintele ultimului subpunct “Să fie clar stipulat că nu există nici o obligaţie de a achita”.

  Apropo, cine ar trebui sa colecteze banii? Nu cumva dirigintii? Atunci, te-ai ars !

 3. grammar nazi said:

  nicio

 4. Marge said:

  Right onih-ts helped me sort things right out.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: