despre daltă, patroanele din veceu şi oameni.

balzac3

Se zice că Rodin când ii dădea câte-o sculptură, de genul ăsteia de mai sus, ap întâi făcea omu’ aşa cum e el gol: cu muşchi, zbârcituri, gropiţe, buric şi alunele. După care îl îmbrăca – turnând deasupra ghips , bronz sau ce-o mai fi turnat şi el. Sub acest manteau care-l acoperă complet pe Balzac, stă Balzac însuşi: cu burtica lui, ouăle mari sau mici şi penisul rotund, cu mustăţi a la francaise. Dacă ai lua o daltă şi ai bate minuţios coaja asta deasupra omului, l-ai găsi în toată frumuseţea lui. Sculptorii mai vechi, şi mai buni, şi nu ai noştri, de genu’ lu Bernini, Michelangelo sau Donatello luau o bucată de piatră şi tăiau în dânsa până bucata de piatră nu mai era o bucată de piatră; da’ artă. Ei tot, cred eu, îşi închipuiau oamenii din arta lor înainte de a-i sculpta, şi înainte de a-i îmbrăca în veşminte, togi şi şaluri.

Este ceva în tot acest proces. Omul, şi-atunci şi azi, fie el pe cal sau Porsche Cayenne, în togă sau Gucci, tot om rămâne. Cu sfârcuri pe ţâţe, un ou mai jos ca altul, zbârcituri sub ochi şi semne din copilărie. Când se duce la veceu, fie că asta-i o groapă în mijlocul dealului unde el prăşeşte pătlăgica lui, sau fie el sculptat dintr-un cristal Swaroski, împletit cu aţe din aur alb şi roşu, şi uns cu miere – tot căcat din curul lui iese. Şi din a lui Leancă, Plahiş, Filat, Mânzat, Pilat. Printre altele – şi ştiu că asta o să-i mire pe mulţi – Isus tot se căca. Patroane. Ţoţi se cacă patroane.

Şi chestia asta cu ce iese din tine e, de fapt, important. Că tot restu se cumpără, sau fură, sau se moşteneşte, sau se câştigă la loterie, sau se face cu mâinile proprii sau prosta găseşti pe stradă. Şi toate astea se uită, se învechesc, se devalorizează, se pierd, se strică, se fac maro de la atâta căcat pe şi cu dânsele.

Respectiv, nu contează atît de mult cu ce-i îmbrăcat omul, sau ce cal are, sau unde-şi face treburile. Contează ce-i sub asta. Dacă ar fi oamenii monumente făcute de Rodin, am lua dalta şi am afla. Da’ aşa ei nu-s, şi să dai cu dalta-n ei te poate duce-n închisoare pe mulţi ani. Chiar dacă uneori tare ai vrea să dai cu dalta-n ei.

Nu ne rămâne decât să analizăm ce iese din oameni. Când faci analiza la patroane ştii cât îs de sănătoşi: ce boli au, ce viruşi îi mănâncă, ce ciupercă le creşte-n subsuoară. Când faci analiza la ce le iese din gură, tot afli cât îs de sănătoşi. La cap.

De aia, fraţilor, 3 variante pentru analiza oamenilor:

  • Dalta
  • Borcănaşul pentru patroane
  • Gura omului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: