benjamin clementine

vreo lună în urmă, după o sesiune cu coach-u (spiritual, de business, de familie) am ieșit zguduit și decis că tre ceva de schimbat; primu cântec care mi l-o aruncat un shuffle de pe itunes a fost ”adios” a lui benjamin clementine. ”the decision is mine/ so let the lesson be mine” zice el. tare frumos, mai ales când te zguduie. and so it started. 

**

la concertu lui benjamin în Palau de la Musica Catalana a fost sala arhiplină; de la adolescenți pân la pensioneri, cu un mix și mai mare la nivel de culturi și naționalități. a fost primul concert la care am văzut sala să se ridice în picioare practic după fiecare cântec; a fost primul meu concert la care, chiar dacă aveam locuri, am stat în picioare tot concertul ca să văd mai bine; și ca să mă mișc mai liber, sub transul lui; și eu nu eram singur – cam toată sala, pe margini, avea oameni în picioare.

***

benjamin este, într-un fel, doza mea de optimism că muzica (care îmi place mie) se mișcă într-o direcție bună; a rags to riches story, despre un băiețaș-poet-artist care din cerșător și busker în Paris, a devenit..well, benjamin. gata cu conservatismul din cântece (intro, catren, refren, catren, refren refren); gata cu necesitatea de a fi musical; se poate și fără. principalul să fii onest, să atingi oamenii prin mesaj, să îi pui să își pună întrebări – iar cândva, cumva, răspunsurile o să vină.

****

clar că uneori ți se pare că asta-i nina simone; sau damien rice în deliruri de final de cântece, repetitive ca mantrele, transcedentale în sine și pline de o energie care nu poate fi calificată, sau – apropo – atinsă ca atunci când boxele din mașină, sau de-acasă, îți dau același cântec. de asta și live-urile îs live-uri – pentru că te poți conecta la energia de grup, la vibe-ul și ritm-ul de acolo, la ridicatul pe vârfurile degetelor, la chemarea la bis și sentimentul că ești parte a unui fenomen care se întâmplă aici și acum.

*****

benjamin vine în kiev pe 18 decembrie. cine poate – sincer recomand. este absolut fenomenal. iac și cântecel.

#pupicimuritorilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: