despre evoluţie, Lenin şi prezumţia nevinovăţiei

Am zis că am să scriu despre Esmeraldas – în poze – dar aşa cum WP-u încarcă incredibil de greu pozele – vă invit să vedeţi istoria pe facebook  – pentru acei ce-mi sunt prieteni. Pentru restul – o să le bag şi aici, doar că nu acum, mai tîrziu.

Pînă atunci nişte gînduri despre alegerea Preşedintelui: n-am. păcat, aş fi vrut să am ce zice – dar n-am. mai bine tac.

Câteva cuvinte despre monumentul lui Lenin dărîmat. Două şiruri de idei – criminalii nu ar trebui să  aibă monumente, respectiv – ele ar trebui să fi fost scoase încă de la democratizarea statului. preferabil ca în Iraq, la căderea lui Saddam. Frumos ar fi fost să facem un parc din monumentele astea (ţine-ţi minte, estonienii au aşa ceva cu monumentele eroilor. acolo tot o fost scandal, revoluţii, gaze lacrimogene, dar s-o calmat până la urmă. aşa şi la noi). Pe de altă parte, luarea deciziilor în sînul societăţii (sau a unui grup al societăţii) de a dărîma monumente mi se pare periculos de… on a slippery slope. Dacă mâine se găsesc nişte debili care să meargă cu dreliu prin alea clasicilor şi să taie capurile la toate busturile, atitudinea noastră ar trebui să fie la fel ca şi faţă de aceştilalţi eroi. Aşa că: nu. eu mă opun, chiar dacă sunt oripilat de fiecare dată când văd acasă vreun monument de-al lui Lenin. Cu vreo jumate de an în urmă îmi propusesem să fac poze la fiecare monument. Am la activ vreo 7-8. Dacă paţanii se apucă de fărmat – ap cred că o să rămîn la 7-8. hmm

Cîteva cuvinte despre  prezumţia nevinovăţiei. Cu vreo 2 ani în urmă, am lucrat pentru un think-tank americano-englez. lucrat în mare parte la un proiect despre confiscarea bunurilor criminale. acolo mult fun despre mafioţi şi maşini luxoase, vile pe coaste de azur şi aşa mai departe. proiectu consta în a analiza status-quo-ul la vreo 27 de ţări europene vis-a-vis de acest subiect, ş-ap să încercăm să venim cu un singur mecanism, un fel de lege europeana (directiva, regulation – asta tot era important, dar asta dea e alt subiect) care să fie aplicat la toate ţările membre UE. chestia asta de mai sus în bold – prezumţia nevinovăţiei – e foarte importantă, pentru că o mulţime de state care chiar luptă cu mafia – inversau sarcina probei întro serie de crime (fraudă, corupţie, terorism, etc) astfel încât, fie condamnat sau uneori încă nu, criminalul  trebuia să demonstreze de unde are ce are. erau diverse perioade, de ex. în anglia lucram cu 5 ani – trebuie să demonstrezi pentru ultimii 5 ani de unde veniturile, cash-ul, maşinele cumpărate, creditele în bancă, etc. Nu puteai – se confisca.  Chestiile erau mai complicate decât această simplă descriere (bunurile puteau, în unele ţări, să fie confiscate şi de la persoane terţe, de la familie, conturile în bănci puteau să fie îngheţate în dependenţă de un grad sau altul de probă, cine dădea permisiunea, cine avea dreptul să intre în case să verifice cine şi ce are – în fond, o chestie interesantă şi complexă, despre care am mai scris  mai demult). Pentru ce acest intro? Pentru că aş vrea să văd şi acasă cel puţin o discuţie (Dl Efrim?)  vis-a-vis de această sarcină a probei pentru oficialii publici? Pentru deputaţi, pentru judecători, pentru vameşi, pentru poliţişti. De ce ne temem? De ce nu? Eu ştiu că nu e aproape ziua cînd o să o facem (şi o să o facem, vă promit) dar aş vrea să văd oleacă de coaie din partea acestui Guvern, Parlament. Las să se discute. Să vedem cine are probleme cu asta. Să vedem cum reacţionează societatea, presa, societatea civilă? Hai să-i chisăm, să vedem ce curge din dînşii.  Da, o să trebuiască de modificat Constituţia, dar hmm..eu de exemplu aş vota la un referendum pe aşa temă. Cine are coaie? asta e întrebarea.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: