despre lucruri noi

voi ati privit vreodata clipul Новые люди? apasa play.

azi vreau sa va vorbesc despre lucruri noi. pentru ca eu cred ca in Chisinau e plictisitor pentru ca noi ne rotim in acelasi cerc trist. aceleasi baruri, cu aceleasi fet(s)e si glume, aceleasi teatre cu acelasi, invechit si rar, repertuar; aceleasi strazi, cu aceleasi gropi si doar din cand in cand vre’un chopin pe dansele; aceleasi mutre triste, politiceni invechiti, ziare obsedate de politicus, ochi posomorati, miros nemiros (zice chirtoaca), cadouri de portelan, carti scumpe, inprofunzimedardefaptnuchiar, vise nevise si aceasi stare de ‘ne miscam in coate, deci traim’. sau cum zice a.: ”iti dai seama uai? eu ies din bar si cineva ma calca pe cravata.”

doua chestii noi (azi). si una de (ieri).

1.ceva timp in urma citisem un articol despre o formula care ar putea fi folosita de catre state in a stabili daca sa foloseasca tortura contra cuiva sau nu. venea ca raspuns la un articol de Bagaric: not enough (official) torture in the world. acolo probabilitati: x ca el stie informatia, y ca poti sa o scoti de la dansul, z ca ce iti da el e veridic, t probabilitatea ca o scoti in timp ca sa opresti ‘the ticking bomb’, etc, etc. pe cand citeam chestia asta ma gandeam ca trebuie sa fii ori super debil ca sa decizi intr’o zi ca o sa vii cu vre’o formula despre tortura, ori super inteligent. ma mai gandeam ca mi’ar placea sa discut cu asa om.
2. o conversatie de vreo ora si jumate in care un economist incearca sa imi explice o formula formata de dansul (azi) referitor la cum ar gandi un criminal inainte de a intra intr’o activitate criminala. el numeste ‘u’ probabilitatea de’a fi prins. el numeste ‘y’ beneficiile care le ia daca nu este prins. el numeste ‘z’ satisfactia care o are independent de daca e prins sau nu (concept interesant, pentru ca el zice ca asta poate fi zero, dar si positiv – ca de exemplu adrenalina care criminalii o traiesc prin incalcarea legii, satisfactia de a fute sistemu). el zice ca eu.fac.crima = (1-u) x y + z – t. unde t este ceea ce el pierde in cazul in care este prins. noi incercam sa modelam ‘t’-u ista, prin stabilirea cadrului de confiscare si recuperare a bunurilor criminale. lu ciuvac ii totuna de ce fac eu, el cista sta si imi explica un ceas concepte in care noi modelam probabilitati la stanga si la dreapta, in care impartim banii si conturile criminalilor. el ma lasa si dupa vre’o doua ore in care eu inca incercam sa disec ce-i piramida care el mi’a desenat’o pe’o foaie, ma gandesc: ‘cum il cheama?’.
(ieri) un fost prof, K. Gray  mi’a povestit despre o chestie care a facut’o ceva timp in urma. e vorba despre conceptul de proprietate pe care il dobandim atunci cand stam in rand. Si ce se intampla cu acest ‘drept de proprietate’ atunci cand cineva se baga, naglom, in fata noastra. Ce se intampla daca el cumpara ultimul sapun care noi vroiam sa il luam? avem drept asupra lui? il putem lua de la dansul? il putem forta sa ni-l vanda? ce se intampla daca noi intram fara intentia de a cumpara acel sapun, dar in momentul in care il vedem pe asta, bagat in fata noastra, ca il cumpara (ultimul), ne gandim ca poate ca noi l-am fi cumparat/ l’am fi vrut / il vrem acum. ce putem face? K. Gray rupea pentru ca el crea din nimic situatii de conflict si incerca sa le rezolve prin mecanisme legale.ar mai fi de povestit despre lucruri noi. despre noi indragostiri (link aici? : ) ), despre carti noi, despre fulare noi, despre noi noi – dar asta…altadata.

6 comments
 1. caroche eu n-am citit, că mă doare spinarea şi mi-i somn! da coveru e boon!

 2. Ion said:

  se citeste usor

 3. Cadouri said:

  Citind despre cadouri mi-am amintit de site-ul de unde mi-a cumparat iubitul meu un ursulet de plus ieftin :P

 4. nata said:

  oameni cu imaginatzia bogata niciodata nu trecde doua ori aceeashi carte , dar nici nu se duc a doua oara la acelashi spectacol- gasesc ei unde sa mearga.
  DELA SINE N-AI SA PLECI :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: