noi vrem haos; ei nu.

noi vrem haos; ei ordine.

Azi leyli și david, în responsabilitatea mea deplină pentru seară, cât mama umblă pe la vernisaje, au făcut și ei artă; așezați pe masa mare rotundă, le-am dat borcanul de creioane și câteva foi; după scribulirea a la Pollock, atenția s-a concentrat anume la borcanul de creioane; ele erau scoase, puse pe masă alături – după care cu niște mișcări abrupte, dreapta – stânga – stânga – dreapta toate creioanele zburau în toate colțurile mesei (rotunde).

kandinsky03

Eu le puneam liniștit la loc; cum altfel să continuăm scribulirile? Cum eu le puneam, așa și zburau; leyli părea, de altfel, destul de enervată de mișcările mele repetitive în a-i crea ordine în haosul ei imaginar.

m-am întrebat: de ce nu le place copiilor ordinea? După care am înghețat, pentru că am înțeles ce întreb. De ce le-ar place un ghemotoc de culori ordonate, una lângă alta, în poziția în care eu le-am pus. De ce nu poate să fie albastru lângă sacul de mingi, și galbenul împreună cu roz în poziție verticală, jos lângă trenuleț? și de ce, în general, trebuie negru pe masă?

Fericiți ne sunt copiii care nu caută ordine în cap, ci haos; haos care ți-l creezi; cum ne învățăm să vedem pattern-uri, acolo unde nu sunt (sau trebuie să fie) pattern-uri. cred că arta conceptuală tot de acolo începe. pentru că pollocku leylii si a lui david nu constă în niște cracaleți pe o foaie albă, ci în însăși existența culorii; iar culoarea, nu numaidecât să fie ordonată pe foaie sau în forma de aranjare a creioanelor într-o linie; culoarea e tridimensională, dacă vreți, ea există în spațiu și timp, și însăși existența ei (ca culoare).

Culorile sunt ca și noi; adică, noi suntem, de fapt, culori; avem diferite tenuri, suntem făcuți din diverse nuanse, amalgamuri de colori primare și, nu în ultimul rând, expunerea noastră la lumină; existența luminii, sau lipsa ei – mai bine zis.

**

Pe noi, tot, vor să ne pună în ordine. Să stăm smeriți și unul după altul. Noi vrem haos, ei ordine.

Păcat că am uitat ce suntem și ce vrem.

Păcat de lumină.

1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: