despre libertate

toate au inceput de aici: an essay on equality and liberty.

Aparent asta a venit de la V. care ar fi tradus in romana, dupa care A. a dus cu dansul eseul asta vreo 10 zile, a pierdut primele 2 pagini si intr-un final a uitat totul la mine. La colturi de noapte, cineva imi explica concepte despre a fi egal in libertate si liber in egalitate. sau poate eu explicam. in fine, nu asta conteaza.

despre egalitate o sa scriu in alta zi. azi vreau sa va vorbesc despre perceptii subiective asupra libertatii. vreo sase ani in urma stateam morocanos, buimac si visator asezat pe un scaun tare din lemn, cu ochii umezi de la citit coelho si alte prostii incercand sa inteleg unde exact am ajuns si unde o sa ajung de acolo numai ca sa inteleg astazi ca aceasta stare de a te intreba unde esti si unde te indrepti nu sa schimbat. doar ca astazi citesc marquez malraux si nietzche. si azi sunt mai liber. cel putin pentru ca idea, conceptul de libertate sa schimbat. oamenii vorbesc despre libertati, la plural, incercand sa imi explice de libertate financiara sau libertate creativa, launtrica, de’a calatori, de’a iubi, de’a tacea. eu nu cred in libertate. pentru ca noi nu suntem niciodata liberi de preconceptii, de societate, de necesitati, de compromisuri – eg: george orwell. tot ce facem e sa ne cream iluzii si concepte despre libertate pentru a ne convinge de faptul ca suntem liberi. cand suntem mici ne zicem ca nu avem responsabilitati, iar asta ne face liberi. sau poate cand suntem mai mari ne zicem de fapt ca nu aveam responsabilitati si asta ne facea liberi. dupa aia trecem prin diferite etape si intr’un sfarsit ne tampim cu totul cand auzim de ‘libertati si drepturi’. juristii in special. omul este liber atunci cand vrea sa fie (voltarie). serios? the only way to deal with an unfree world is to become so absolutely free that your very existence is an act of rebellion (camus). shi? nimeni nu esti liber, chiar si pasarile sunt inlantuite de cer (bob dylan). shi, nu e ok sa ai citat din bob ? : ) libertatea este dorinta de a fi responsabili cu noi insine (nietzche). eu ma plictisesc si aparent quotes’uri cu freedom pe google sunt cincisprezece milioane doua sute de mii.

Andrei a ales sa plece de pe portal. asta cu toate ca portalul era unul dintre putinele locuri libere, de refugiu si marazm a nostru. locul in care nimeni nu te obliga sa scrii sau sa nu scrii. probabil libertatea de a avea dreptul sa fugi de libertate este si definitia libertatii. intrebarea de fapt e antica: un om liber putea oare sa aleaga sa devina sclav? putea oare sa renunte la acest drept (de a putea deveni sclav)?

deobicei pierderea de libertate vine in chinuri groaznice. baba novac stie deja. andrei va afla. pupici amigo! : )

3 comments
  1. Ion said:

    portalu e/era liber doar pentru creatorul lui.

  2. bolo said:

    ca o tiolka te’ai purtat, drug. foarte putin, m’am suparat

  3. Mihai said:

    Update la imaginea despre lupta intre etnii intr-o localitate interetnica:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: