un aussie despre referendum

Vorbesc cu un patsan bun. Australian. Discutam despre ultimele declaratii ale prim-ministrului australiei referitor la faptu ca dupa moartea reginei britanice, australienii ar putea renunta la ‘roialitate’. El imi zice ca asta sa mai incercat, acu vreo 10 ani prin referendum si ca a picat. 55 la 45. Eu il intreb ce’a votat si el imi zice ca pe vremea aia era anti-roialist, dar ca sa dus in flota (navy) dupa asta si ca si-a schimbat opinia. eu ii zic, ap azi cum ai vota daca ar fi referendum, sau daca ar vota in general.

El imi zice ca referendum trebuie sa fie, ca asa e scris in constitutie. Si ca sigur ar vota, asta nu e un drept, n-ai de ales. Eu il intreb ce are in vedere. El zice ca in Australia e obligatoriu sa participi la alegeri, la referendumuri, etc. Daca nu, amenda de cincizeci de dolari australieni. Si daca nu platesti amenda, atunci te judeca. Si daca nu platesti costurile justiei si amenda care creste exponential – te trimite la inchisoare pentru ceva timp. Eu ii zic ca multi ar zice ca asta e oleaca extreme, ca votul in sine e un drept. El zice ca nu. Ca asta e o responsabilitate. Ca asta te obliga sa citesti mai mult, sa stii ce o sa votezi. Ca asta ii face pe politiceni si diferite pressure-groups sa explice oamenilor ce ei reprezinta si de ce votul lor trebuie sa fie asa sau altfel. Ca intr-un final, votul tau e informat. Eu ii zic ca pentru a avea vot obligatoriu trebuie sa ai si optiunea ‘contra tuturor’ (alegeri parlamentare) sau ‘eu nu votez ca nu imi pasa’ daca e referendum. el zice ca poti si-asa si-asa invalida votul, desenand cracaleti pe dansul. De fapt nu stiu daca el mi-a zis cracalet, ca eu nu stiu traducerea la asa cuvant in engleza, dar presupun ca la asta se referea. Eu ii zic ca asta nu e necesar correct, pentru ca asta nu disociaza intre categoriile de oameni care ‘nu voteaza’ pentru ca nu cred in clasa politica sau ‘nu le pasa’ si intre acei care se cred pictori si vor sa deseneze cracaleti pe toate foitele. El imi zice ca ambele categorii, in orice caz, sunt descreierati; ca votul nu e un drept, e o responsabilitate. Eu ii zic ca el mi-a mai zis asta si ca eu nu sunt necesar de-acord.

Australianul vine azi dis-de dimineata la masa mea. Bea cafea si mananca biscuiti. Se uita la mine, ranjeste si zice: ‘’i’d rather go to prison in australia than live in a country like yours’’.

2 comments
  1. q said:

    i-ai futut una?

  2. Ion said:

    like lu q

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: