ecvaDOR

Sau unde-am gasit Presedintele nostru.

Daca as spune acum ca ma simt fericit – nu cred ca as face dreptate starii in care sunt. In acelasi timp, stand deasupra oceanului, ascultand valurile izbinduse de stancile colturoase si incercand sa prind momentul cand norii se contopesc cu orizontul apei, intrun vulcan de rosu si alte culori care ochii mei daltonici (eu continui sa insist!) nu le recunosc – ma cuprinde un sentiment de invidie; un fel de enervare; un marazm, as zice altora, dar sunt eu care-s cuprins de marazmul asta, asa ca tac si inghit berea rece mai departe. Explic.

O tara mica, intrun colt de continent i s-a dat nu numai munti si ocean, junglii cu amazoane (la propriu si la figurat), petrol si aur dar si niste insule, zic ei, destul de ok – chiar daca la vreo mie de km de-aici. Galapagos zic ei, galapagos sa fie. Ma opresc pe-un minut si-mi aduc aminte de o alta tara mica, intr-un colt de continent, intro jungla chaotica de ’’de unde venim’’ si ’’incotro ne ducem’’, cu amazoanele noastre, cu petrol rusesc si aur de la italea, si la mii de kilometri fel de fel de insulite de-a lor, pe unde vrei imprastiate si facand numai nu stiu ce. Moldoveni peste hotare li se zice, moldoveni sa fie.  

O sa incerc, intro serie de mici ganduri, sa trag paralele intre ai lor si intre ai nostri. Ce fac ei cu banii care noi nu-i avem si cum, atat de departe, suntem totusi atat de aproape.

Sa incepem de la ce fac ei bine. Drumuri; drumuri bune, dar la fiecare 50km bariere si trebuie sa platesti; nu mult, la vreo 400 de km vreo 10 dolari; 120 de lei; imparte la 3-4 cati sunt in masina si nu iese destul de scump; dar au drumuri; vrei drumuri bune – fii pregatit sa platesti. Centru istoric; un centru istoric cum nu mai este in america latina; un centru inchis pentru masini, deschis pentru biciclisti; un centru istoric fara steclopachet, termopane sau panouri de publicitate. Stalpi de electricitate; nu-i vorba, ii avem si noi, dar la dansii toti stalpii sunt vopsiti in culorile flagului; normal? Normal! Pizza; nu-i vorba, avem si noi – dar la dansii e patrata. : ) Interior designing; dar nu asa – in stil traditional, dar au pus niste tablouri surrealiste in cladirile guvernamentale de-ti chica plombele; probabil influenta granitei de nord aduce inspiratie nu numai la artisti dar si la oficialii care accepta aceasta arta in birourile lor.

Si-acum cate ceva despre ce fac ei rau. Mai la tema – cum imi aminteste titlul de mai jos. Presedintele. Nu-i vorba, si la noi avem probleme cu aistneanu – dar, cum zic englezii, they stepped it up. Ieri, Curtea Nationala de Justitie a confirmat o decizie din iulie 2011 care condamna un jurnalist (Palacio) si 3 directori de la ziarul El Universo sa plateasca 40 de milioane de dolari pentru un articol in care presedintele Correa era criticat; repet: criticat. repet: 40 de milioane de dolari; Debandada de ieri a fost formidabila – tot cabinetul de ministri, toti primarii au venit in Quito pentru a-l sustine pe presedinte. O astfel de presiune asupra judecatorilor nu s-a mai vazut nici la ei. Cu vreo 2 saptamani in urma, intrun alt proces, Presedintele a castigat 2 milioane $ de la 2 jurnalisti care au publicat o carte despre legaturile presedintelui cu niste contracte publice, oferite prin ordinul Presedinteluim (de aprox. 200mil$), castigate de frate-so;  Presedintele zice ca nu stia ca frate-so beneficiaza, frate-so zice clar, raspicat si public ca ’’evident ca stia!’’. Cand mi-am intrebat colegii ieri, inainte de proces, daca justitia e corupta la dansii, raspunsul care l-am primit: ’’Justitia? De ce numai justitia? Toti sunt corupti!’’. I-am intrebat daca nu e mai bine insa acum decat era vreo 5-10 ani in urma. Mi-au raspuns la fel de pozitivi: ’’Depinde din partea cui: inainte dadeam 5 dolari daca ma opreau, acum dau 50!’’. Normal. Parca am mai auzit asta undeva.

Ceea ce ma face sa ma intreb: ne trebuie noua presedinte? : ) Iar daca l-am avea, si am avea si niste petrol, aur si turism mai dezvoltat – ar face el macar cate ceva din lucrurile bune de mai sus, sau ar injgheba totul, asa cum le e firea la ai nostri la putere?

PS: va rog frumos nu traduceti acest articol in spaniola si nu-l trimiteti autoritatilor de aici. Eu sincer nu am 40 mil $. In orice caz: Correa: tu esti cel mai bun! Raffael Correa: nash prezident! Iata si solutia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: