Cea mai celebră evadare. Sistemul la pământ.

Acest articol va fi despre evadări faimoase. Pentru că în ultimul timp Moldova începe să intre prin top-urile şi istoriile fascinante ce se scriu despre evadări. Dar întâi de toate, să vedem o perspectivă externă la ‘’cele mai faimoase evadări’’, pentru ca întrun final să ne vedem şi pe noi.

(1) De exemplu, Alfréd Wetzler este un evreu slovak care a fost printre puţinii evrei vreodată să fi evadat din Auschwitz în timpul Holocaustului. Impresionant nu e atît actul evadării, ci forma şi pregătirea pentru evadare. Planurile lagărului care Alfréd şi prietenul său Rudolf le-au făcut intră în cele mai mici detalii: amplasarea camerelor şi conductelor de gaz, orarul crematoriilor şi chiar compoziţia chimică a fundamentului lagărului. Raportul de 32 de pagini a fost printre primele care au ieşit în Vest şi au dat de înţeles că…băieţi, acolo îi bîja.

 

 (oi-tîci-ka)

 
(2) Mai vorbeşte lumea şi despre The Great Escape. Stalaf Luft III era un lagăr pentru prizonerii de război în timpul celui de-al doilea război mondial. Paţanii (americani) o săpat 3 tunele, la 9 metri sub pămînt, şi-au tras pompe care dădeau oxigen cît săpau, lumină, mici maşinuţe care cărau pămîntul (130 de tone! 130 repet!). 77 au ieşit (pînă i-au văzut). Pe 74 i-au prins, dar nu-i pe asta. A fost greu, o asudat, s-o chinuit, au riscat, au încercat şi dam..restu e poveste (şi film).

 

(io-ma-io)

 

 (3) Literatura & filmele ne mai dau exemple demne de urmat. Contele de Monte-Cristo a evadat din Chateau d’If după 14 ani de săpături şi discuţii cu Abbé Faria. Altul, Andy Dufresne de exemplu din The Shawshank Redemptionsapă în perete cu o sulă timp de vreo 20 de ani, se tîrâie în rahat sute de metri şi evadează (cu noroc pe timp de ploaie : ) ). Asta e cultul evadărilor celebre – aparent chiar trebuie să te chinui.

 

  (ua-ua-uiuia!)

(4) Ah da! şi Moldova! Şi Moldova tot are cu ce se mîndri. De exemplu: Eduard Baghirov. La dînsu evadarea a consistat din mai multe chestii. Genul: el a studiat lacata uşii sale. Asta nu e simplu. Sincer. Uite-te şi tu:


 După care el a trebuit să deschidă uşa. Cu cheia. Şi să o încuie înapoi pe dinafară. Cam aşa:

După care el s-o dus simplu unde o vrut. Cam aşa:

El a evadat. Sistemul nostru de justiţie a fost învins de acest om meschin. Meschin dar inteligent. Unii ar zice că nimeni nu ar fi putut rezista în faţa geniului lui Baghirov. Nimeni nu a putut anticipa atîta planificare, atîta calm în faţa pericolului. Baghirov a intrat în analele istoriei prin această evadare iar noi, noi – sărmanii moldoveni, stăm încă consternaţi şi uimiţi de cum o putut el, nu iaca: cum o putut?

  

PS: se zvoneşte că tovarăşul Dodon a fost inspirat de către acest act de pură nebunie a lui Baghirov, şi a decis şi el să încerce o evadare din marele partid. Cam tot prin aceaşi schemă: o zis că se duce şi s-o dus. Întrebare întrebătoare: cînd o să se termine acest lanţ de evadări? Despre asta însă…mai tîrziu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: