Poezie ero(t)ică.

Procuratura s-a pus pe lupta cu mafia, aparent. Îmbucurător fapt, surprinzător chiar ai zice din moment ce tot mai mulţi şi mai mulţi cred că Procuratura = mafia. Însă! avem un erou. Unul care tace şi face, ca şi ceilalţi eroi ai luptei cu Mafia.

Lupta cu mafia în stil american

‘’Nu poţi să împuşti o idee’’

Cînd Thomas Edmund Dewey a fost numit în 1935 ca Procuror Special în New York county, una dintre primele sale acţiuni a fost de a angaja peste 60 de asistenţi individuali, investigatori, stenografi, etc. I s-au dat 63 de politişti în subordinea sa. Cînd a trebuit să-l prindă pe Lucky Luciano, un criminal şi proxenet de talie mare, a făcut nişte raidere prin vreo 80 de case din New York, a arestat sute de prostituate, care pentru a scăpa au depus mărturie despre crimele lui Luciano. S-a adeverit a fi unul dintre cele mai mari lanţuri de prostituţie din SUA (pînă azi). Luciano a fost pedepsit pentru racket-ul de proxenet pentru 50 de ani. Case closed. Dewey nu s-a oprit aici şi nu doar la proxeneţi şi criminali de ăştia. A ajutat la condamnarea fostului preşedinte al Bursei de Valori din New York, pentru fraude grave. A candidat de 2 ori la preşedinte, a pierdut de două ori; dar lumea îl ţine minte ca un erou. I wonder why?

Lupta cu mafia în stil italian

‘’Mafia este un fenomen uman, şi ca toate fenomenel umane are un început şi o evoluţie, şi va avea şi un sfîrşit’’

Сînd Giovanni Falcone a fost ucis de către Mafia Corleonesi în mai 1992, se zice că ar fi avut un zîmbet larg pe buze. Time Magazine l-a numit unul dintre eroii ultimor 60 de ani. De fapt, unii ar zice că alegerea sa, de a fi procuror, nu e atît de surprinzătoare: născut fiind în Sicilia în anii `40, deveneai fie mafiot, fie..om de treabă. Ion ăsta al italienilor a introdus metoda ‘’urma banilor’’ pentru a-şi construi cazurile. În
renumitul  Proces Maxi, din cei 474 de mafioţi iniţial arestaţi, 360 au fost condamnaţi pentru crime grave, dintre care 119 în absenţă. Caso Chiuso. Bomba care l-a ucis a produs vibraţii atît de puternice, încît monitoarele locale de detecţie a cutremurelor au înregistrat bubuituradin mai. Mii de oameni  s-au adunat la Basilica din San Domenico pentru a-l plînge;      a-şi plînge eroul; ceremonia a fost transmisă live iar toate programele de televiziune au fost suspendate.                           Mi chiedo perché?

Luptă cu mafia în stil indian

‘’Vom apela la o curte mai superioară şi vom cere o pedeapsă mai aspră. Nu doar pentru că era un poliţist, dar deasemenea pentru felulobraznic în care sa comportat după viol’’

Cînd Ujjwal Nikam a obţinut, în ilustra sa carieră de peste 30 de ani, cea de-a 613 condamnare pe viaţă a unui criminal, probabil nu s-a gîndit la nimic altceva decît la următoarea. Cam tot aşa, cred eu, cum se gîndeşte el la cele 65 de premii şi ordine primite pe parcursul vieţii. Ujjwal a descins asupra haosului indian şi s-a ocupat de toţi şi toate: criminali, violatori, terorişti, fraudsters, etc. După exploziile din 93 din Mumbai, Ujjwal a reuşit să-i condamne pe 100 din cei 123 arestaţi. मामला बंद. Pentru tot ce-a făcut şi continuă să facă, statul indian îi acordă protecţie Z+. Asta înseamnă 36 de oameni de pază. Prim Miniştrii nu au întodeuna asta.                            मैं सोचता हूँ क्यों?

Lupta cu mafia la Noi

’Toate acţiunile legale au fost întreprinse, iartoate instituţiile de forţă din ţară      şi-auîndeplinit obligaţiunile’’

Cînd Valeriu Zubco (Wikipedia nu are pagină dedicată domnului, să mă iertaţi) a
intrat în funcţie a promis că”va promova legea, egalitatea în drepturi şi se va conduce de legislaţia Republicii Moldova. Procuratura Generală nu va executa comenzi politice”. Caz închis. Atunci cînd lumea îşi va aduce aminte de Valeriu Zubco, lumea de fapt.. nu îşi va aduce aminte. Zubco nu va fi un erou al nostru.                                      Mă întreb eu oare de ce?

Leave a comment